Info för press finns här, och för arrangörer här

 

Darya & Månskensorkestern från Stockholm har sedan 2004 spelat världens vemodigaste musik, finsk tango. Genom att blanda in exotica, beguine, finsk ståltrådsrock, vals, iranska krigssånger och schlager i den finska tangon har orkestern vunnit en stor publik i alla åldrar och från alla sorters bakgrund. I spetsen för orkestern står Sveriges orkrönta tangodrottning Darya Pakarinen.

 

Våren 2017 släpper Darya & Månskensorkestern sitt första album med eget material: " Uusi Atlantis – Det nya Atlantis" på Dubious Records. Singeln "Helsingistä Boråsin" (Från Helsingfors till Borås" släpps den 24 februari på sverigefinnarnas dag.

 

 

Traditionsenligt gjorde orkestern en nyårssingel även i år. Låten Tuhlaajat släpptes på nyårsafton och blev första singeln från det kommande albumet. Den handlar om att slösa, och hur olika synen på slösande är beroende på vem du är. Ett slags hyllning till det enkla livet när världen står i brand. “När den fattige slösar sjunger himlen”.

 

Se videon till låten Tuhlaajat här.

 

På tidigare nyårssinglar har orkestern bjudit in andra artister och tolkat deras låtar. Först Frida Hyvönen som specialskrev låten Champagnetango 2014, och senast Iiris Viljanen som gjorde en finsk version av sin låt Gröna vågen. Årets nyårssingel är en tonsättning av en dikt skriven av finska poeten Aaro Hellaakoski som var verksam på tidigt 1900-tal.

 

Hittills har orkestern också släppt två album, det senaste ”Innan döden – Ennen kuolemaa” släpptes 2014 på eget bolag. På skivan sammanfattar orkestern tio år av utforskande av den finska musikskatten. Nya influenser blandas med traditionella toner och helheten blir en finsk tango på sverigefinskt vis. På skivan medverkar även artisten Anna Järvinen i en tolkning av Vesa-Matti Loiris visa Tulkaa Kotiin.

 

Lyssna på alla Darya & Månskensorkesterns skivor här

 

Darya & Månskensorkestern har turnerat i hela Skandinavien och även Tyskland och gjort musik till teater och film, senast till prisbelönta filmen “Ingen riktig finne” som vann två Jussi-statyetter (Finlands motsvarighet till Guldbagge) bland annat för bästa filmmusik. Orkestern har också drivit klubben Tangopalatsi på Södra Teatern i Stockholm sedan 2005. I det forumet har Darya & Månskensorkestern samarbetat med en lång rad artister med finsk anknytning, bland andra Frida Hyvönen, Markus Krunegård, Anna Järvinen, Arja Sajonmaa, Nino Ramsby och Love Antell. Klubben blev en mötesplats för sverigefinnar i olika generationer och även svenskar utan anknytning till Finland som upptäckt den finska musiken.

 

MEDLEMMAR:

 

Darya Pakarinen – sång

Viktor Littmarck – fiol

Amanda Fritzén – dragspel

Viktor Brobacke – trombon

Daniel Rossetti – gitarr

Oscar Nygren – kontrabas

John Hugardt – trummor

 

 

KLIPP FRÅN RECENSIONER

 

Hans Halling, tidningen Lira:

...här faller jag pladask. Det låter fantastiskt bra! Så mycket spelglädje (trots det ständiga vemodet i musiken) och professionalism.” … ”här är ett mästarbevis på hur bra det kan bli när man får det att låta äkta. Jag tror att den här plattan lyfter upp Darya & Månskensorkestern till de stora scenerna och den stora publiken”

(Om skivan “Innan döden – ennen kuolemaa” i Lira maj 2014)

 

Cecilia Burman, Dala-Demokraten

Det är nästan svårt att med ord beskriva konserten som Darya & Månskensorkestern bjöd på. Så mycket känslor som for mellan hjärnsynapserna.” … ” Knottrorna ville inte släppa taget om mitt skinn och den tungsinta tangotakten slet mitt hjärta ur bröstet och slungade ut det över

Dalälven. Det sögs dock upp av Viktor Brobackes trombon, manglades till bitar i Amanda Fritzéns dragspel och brann upp när Littmarcks stråke for fram över fiolsträngarna. Fulländning in i minsta detalj.”

(Om konsert på Skanka Loss i Gagnef 2014)

https://www.dalademokraten.se/noje/finsk-tango-trollband-i-gagnef

 

Nils Hansson, Dagens Nyheter:

Stor kärlek ligger i botten. Formtrohet förenas med en modernare känsla för

att mindre åthävor och fler akustiska instrument. Den fenomenala albumtiteln

skulle dock kunna förena båda kulturerna.”

(Om skivan “Älska, lid och glöm”)

http://www.dn.se/kultur-noje/skivrecensioner/darya-manskensorkestern-alskalid-och-glom/

 

 

 

Kontaktuppgifter finns här

OM ORKESTERN