OM ORKESTERN

OM ORKESTERN

Info för press finns här, och för arrangörer här

 

 

Darya & Månskensorkestern från Stockholm har sedan 2004 spelat världens vemodigaste musik, finsk tango. Genom att blanda in exotica, beguine, finsk ståltrådsrock, vals, iranska krigssånger och schlager i den finska tangon har orkestern vunnit en stor publik i alla åldrar och från alla sorters bakgrund. I spetsen för orkestern står Sveriges orkrönta tangodrottning Darya Pakarinen. Bandet har släppt två skivor där man utforskat den finska musikskatten, ett album med eget material och en lång rad singlar. Orkestern har medverkat i fillm, gjort musik till teaterföreställningar och varit husband på en egen klubb. När Finland 2017 firade 100 år var det Darya & Månskernsorkestern som satte sin musikaliska prägel på hela den gala som direktsändes i Sveriges Radio och SVT, med en lång rad sverigefinska artisterMusikaliska samarbeten


Både på scen, på skiva och på film har orkestern samarbetat med en lång rad artister med sverigefinsk bakgrund. Bland de musikaliska samarbetena finns Markus Krunegård, Anna Maria Espinosa, Frida Hyvönen, Iiris Viljanen, Anna Järvinen, Arja Saijonmaa, Love Antell, Kristian Anttila, Lisa Miskovsky, Marko "Markoolio" Lehtosalo och många andra. Ibland har orkestern tolkat artisternas låtar, ibland har artisterna sjäva valt en finska tango att tolka tillsammans med orkestern. Flera av samarbetena har spelats in och blivit till singlar eller spår på album. Flera artister utan det finska språket har också gästat Darya & Månskernsorkestern genom åren, bland andra David Ritschard, Zhala, Nino Ramsby, Shima Niavarani och Magnus Carlson.Började skriva egna låtar

Våren 2017 släppte Darya & Månskensorkestern sitt första album med eget material: " Uusi Atlantis – Det nya Atlantis" på Dubious Records. Genom ett mörkt, psykedeliskt och kargt landskap rör sig musiken och snuddar vid olika genrer. Den finska tangon och traditionen finns kvar som viskningar och skuggor, med nu skapar Darya & Månskensorkestern sitt eget musikaliska universum.

På “Uusi Atlantis – Det nya Atlantis” kretsar texterna runt det ständiga temat olycklig kärlek, men också utanförskap, saknad, otrohet, missbruk och en längtan efter att låta allting falla. Musik på liv och död – modern och åldrad på samma gång. Lyssna på “Uusi Atlantis – Det nya Atlantis” här.Nyårssingel – för femte året

Darya & Månskensorkester har de senaste åren haft som tradition att släppa en låt till nyårsafton. Senast släppte orkestern den nyskrivna låten Runojen maa – Dikternas land. Det är en duett mellan de sverigefinska artisterna Markus Krunegård och Anna Maria Espinosa där de sjunger om att vara liten och sitta i baksätet på bilen som pappa kör genom det finska landskapet, cigarettröken ligger tät och barnen försöker minnas landet som kanske inte fanns.

 

På tidigare nyårssinglar har orkestern bjudit in andra artister och tolkat deras låtar. Först Frida Hyvönen som specialskrev låten Champagnetango 2014, och senast Iiris Viljanen som gjorde en finsk version av sin låt Gröna vågen. Låten Tuhlaajat släpptes på nyårsafton 2016 och blev första singeln från det kommande albumet, en tonsättning av en dikt skriven av finska poeten Aaro Hellaakoski som var verksam på tidigt 1900-tal. 2019 släpptes den nyskrivna låten Köksevangelium, en duett på svenska tillsammans med södra Stockholms vemodigaste countrysångare David Ritschard. Lyssna på alla Darya & Månskensorkesterns singlar här

 

På Darya & Månskensorkesterns album ”Innan döden – Ennen kuolemaa” som släpptes 2014 sammanfattade orkestern tio år av utforskande av den finska musikskatten. Nya influenser blandas med traditionella toner och helheten blir en finsk tango på sverigefinskt vis. På skivan medverkar även artisten Anna Järvinen i en tolkning av Vesa-Matti Loiris visa Tulkaa Kotiin.

 


Vunnit finska "guldbaggen"

Darya & Månskensorkestern har turnerat i hela Skandinavien och även Tyskland och gjort musik till teater och film, senast till prisbelönta filmen “Ingen riktig finne” som vann två Jussi-statyetter (Finlands motsvarighet till Guldbagge) bland annat för bästa filmmusik. Orkestern har också drivit klubben Tangopalatsi på Södra Teatern i Stockholm sedan 2005. I det forumet har Darya & Månskensorkestern samarbetat med en lång rad artister med finsk anknytning, bland andra Frida Hyvönen, Markus Krunegård, Anna Järvinen, Arja Sajonmaa, Nino Ramsby och Love Antell. Klubben blev en mötesplats för sverigefinnar i olika generationer och även svenskar utan anknytning till Finland som upptäckt den finska musiken.


 

MEDLEMMAR:

 

Darya Pakarinen – sång

Viktor Littmarck – fiol

Amanda Fritzén – dragspel

Viktor Brobacke – trombon

Daniel Rossetti – gitarr

Oscar Nygren – kontrabas

John Hugardt – trummor

 

 

KLIPP FRÅN RECENSIONER

 

Åsa Veghed, Dagens Nyheter:

"Orkestern navigerar träffsäkert mellan gråa vemodiga toner av olycklig kärlek, ensamhet och oförlösta liv. Det finns mycket av musikalisk berättarlust och suggestiva filmiskt skira passager."

(Om skivan Uusi Atlantis – Det nya Atlantis” i DN maj 2017)

Läs hela

 

Hans Halling, tidningen Lira:

"Det är konstigt det här att vemodig musik kan göra en så lycklig. Månskensorkesterns finska schlager och tango går rakt in i hjärtat. Eller kanske är det ryggmärgen?" ..." Min melankoliska favorit: Daugavan joutsen. Men det finns flera fina låtar på Det nya Atlantis, ibland med gammaldags stegrande tonartsbyten på dansbandsvis. Lätt att charmas av."

(Om skivan Uusi Atlantis – Det nya Atlantis” i Lira maj 2017)

Läs hela

 

Hymn.se:

"Darya Pakarinen och hennes Månskensorkester släppte nyligen det helt ljuvliga albumet Uusi Atlantis. Vi byter favoritspår hela tiden, men det är alltid svårt att passera ”Helsingistä Boråsiin”, med bland annat ett mäktigt trombonsolo från Viktor Brobacke, utan att trycka på repeat"

(Om skivan Uusi Atlantis – Det nya Atlantis” maj 2017)

Läs hela

 

Cecilia Burman, Dala-Demokraten

“Det är nästan svårt att med ord beskriva konserten som Darya & Månskensorkestern bjöd på. Så mycket känslor som for mellan hjärnsynapserna.” … ” Knottrorna ville inte släppa taget om mitt skinn och den tungsinta tangotakten slet mitt hjärta ur bröstet och slungade ut det över

Dalälven. Det sögs dock upp av Viktor Brobackes trombon, manglades till bitar i Amanda Fritzéns dragspel och brann upp när Littmarcks stråke for fram över fiolsträngarna. Fulländning in i minsta detalj.”

(Om konsert på Skanka Loss i Gagnef 2014)

Läs hela

 

 

Hans Halling, tidningen Lira:

“...här faller jag pladask. Det låter fantastiskt bra! Så mycket spelglädje (trots det ständiga vemodet i musiken) och professionalism.” … ”här är ett mästarbevis på hur bra det kan bli när man får det att låta äkta. Jag tror att den här plattan lyfter upp Darya & Månskensorkestern till de stora scenerna och den stora publiken”

(Om skivan “Innan döden – ennen kuolemaa” i Lira maj 2014)

Läs hela

 

 

Nils Hansson, Dagens Nyheter:

“Stor kärlek ligger i botten. Formtrohet förenas med en modernare känsla för

att mindre åthävor och fler akustiska instrument. Den fenomenala albumtiteln

skulle dock kunna förena båda kulturerna.”

(Om skivan “Älska, lid och glöm”)

Läs hela

 

 

Kontaktuppgifter till Darya & Månskensorkestern finns här